Ikaalisten Luomu tuottaa jatkossa kaiken lämmön hukkaenergiasta – ilman polttoainetta

Ikaalisten Luomu tuottaa jatkossa kaiken lämmön hukkaenergiasta – ilman polttoainetta

Ikaalisten Luomu Oy ja Leppäkosken Lämpö Oy allekirjoittivat 15.7.2022 sopimuksen Leppäkosken Ikaalisiin vuodenvaihteessa valmistuvan lämpölaitoksen savukaasujen lämmöntalteenoton ja puhdistuksen hyödyntämisestä Ikaalisten Luomun lämmöntuotannossa. 

Energiayhteistyön myötä Ikaalisten Luomu tuottaa kaiken tarvitsemansa lämmön ympärivuotisesti hukkaenergiasta. Leppäkosken Lämpö myy savukaasun Ikaalisten Luomulle, joka puhdistaa sen ja ottaa siitä samalla lämmön talteen. 

Ikaalisten Luomun Honkajoen kasvihuoneiden käyttämä lämpö on jo pitkään tuotettu viereisen teollisuuslaitoksen hukkaenergiasta. 

– Investointi on Ikaalisten Luomulle tärkeä, sillä talteen otettavalla energialla korvataan maakaasun käyttöä. Hanke on merkittävä harppaus kohti entistä puhtaampaa ja ekologisempaa viljelyä. Haluamme olla suunnannäyttäjä ja esimerkki siitä, miten kasvihuoneviljely voi olla ekologista ympärivuotisesti, sanoo Ikaalisten Luomu Oy:n toimitusjohtaja Ari Kulmanen.

Ainutlaatuinen sopimus savukaasujen hyödyntämisestä

Kestävä ja päästötön energiantuotanto on tärkeää sopimuksen molemmille osapuolille.

– Yhteistyö Ikaalisten Luomun kanssa tukee Leppäkoski-konsernin vastuullisuustavoitteita ja parantaa koko alueen elinvoimaisuutta. Sillä on erittäin positiivisia vaikutuksia ympäristön kannalta, sillä talteenottojärjestelmän myötä Ikaalisten lämmöntuotannon päästöt vähenevät entisestään. Hanke kokonaisuudessaan lisää riippumattomuutta tuontipolttoaineista alueen energiatuotannossa”, Leppäkosken Lämmön toimitusjohtaja Juha Koskinen toteaa.

– Sopimus savukaasujen hyödyntämisestä on lajissaan ainutlaatuinen, ainakaan meillä ei ole tietoa vastaavasta Suomessa eikä edes Euroopan tasolla”, Kulmanen ja Koskinen arvioivat.

 

 

Ikaalisten Luomu on markkinajohtaja luomukasvihuonevihannesten tuotannossa Suomessa. Vuonna 2000 perustettu Ikaalisten Luomu Oy toimii Ikaalisissa ja Honkajoella tarjoten puhtaan luomuvaihtoehdon kuluttajien ruokapöytään ympäri Suomen. Yritys tuottaa Ikaalisissa 2,1 hehtaarin ja Honkajoella 1,8 hehtaarin kokoisissa kasvihuoneissaan vuosittain yhteensä 1,5 miljoonaa kiloa tomaatteja ja kurkkua sekä 4 miljoonaa ruukkua erilaisia salaatteja ja yrttejä.

Leppäkosken Lämpö Oy on Leppäkoski Group Oy:n sataprosenttisesti omistama tytäryhtiö. Leppäkosken Lämpö Oy:n liiketoimintaan kuuluvat kaukolämmön ja maakaasun siirron ja myynnin lisäksi myös kaukolämmön tuotanto. Yhtiöllä on kaukolämpöverkkoja yhteensä kuuden kunnan alueella Pirkanmaalla ja Satakunnassa.

 

Sivun alkuun