Tuoreet luomuvihannekset ovat maukkaita ja helppoja käyttää - syö ne sellaisenaan tai valmista helposti herkullisiksi aterioiksi. Kokeile vaikka seuraavia reseptejä.

Vihreä juustosalaatti (6 annosta)

  • 1 ruukku Luomu Tammenlehtisalaattia
  • 1 ruukku Luomu Herneenversoja
  • 1 Onnelliset Luomu pikkukurkku
  • 1 tlk (365/150 g) salaattijuustokuutioita
  • 1 punasipuli
  • 1 (250 g) syöntikypsä avokado
  • 1/2 sitruunan mehu
    krutonkeja

Revi salaatinlehdet ja puolita herneenversot laakealle vadille. Puolita kurkku ja halkaise puolikkaat. Raaputa keskeltä siemenet pois. Höylää kurkunpuolikkaat kuorimaveitsellä pitkittäin ohuiksi suikaleiksi. Lisää kurkut salaatin päälle. Ripottele juustokuutiot salaatille. Kuori sipuli ja leikkaa aivan ohuiksi renkaiksi ja lisää ne salaattiin. Halkaise avokado, poista siemen ja kuori puolikkaat. Kuutioi avokadot kulhoon. Purista sitruunasta mehu ja sekoita se avokadopalojen joukkoon tummumisen estämiseksi. Lusikoi avokadot ja mehu salaatille. Ripottele halutessasi krutongit salaatin pinnalle.

Herneenversokastike kalalle (4 annosta)

  • 1-2 ruukkua Luomu Herneenversoja
  • 1 limetin tai sitruunan mehu
  • 1 nippu luomupersiljaa
  • 1 nippu luomutilliä
  • 1 nippu ruohosipulia
  • 2 dl kermaa
  • 1 dl kala- tai kasvislientä
    (2 tl Maizena-suurustetta)

Pane kastikkeen ainekset tehosekoittimeen tai monitoimikoneen kulhoon ja sekoita tasaiseksi. Lämmitä kastike ja suurusta, jos on tarpeen. Tarjoa lisäksi kuumalla, öljytyllä pannulla pikapaistettuja herneenversoja.

Vinkki!

Herneenversoja voi laittaa sellaisenaan voileivän päälle tai salaatteihin. Niitä voi myös lisätä lämpimiin ruokiin, kuten wokruokiin ja keittoihin. Lisää versot kuitenkin vasta kypsennyksen loppuvaiheessa. Herneenversoja voi myös paistaa. Pätki versot, kypsennä pikaisesti voin kanssa pannulla ja näin syntyy erinomainen lämmin lisäke esimerkiksi kalalle.

Tomaattihilloke

  • 1 kg kypsiä luomutomaatteja
  • 0,5 kg hillosokeria
  • 3-4 rkl tomaattisosetta
  • chiliä maun mukaan

Kalttaa tomaatit (kiehauta muutama sekunti vedessä). Poista kuoret sekä kannat ja kuutioi tomaatit. Laita tomaattikuutiot sekä hillosokeri ja mausteet kattilaan. Keitä n. 35-40 minuuttia ilman kantta kunnes neste haihtuu ja keitos muuttuu hillomaiseksi. Kuori vaahto pois pinnalta. Anna jäähtyä hetken ja purkita.
Hyvä lisäke grilli ym. ruoalle.

Tomaattivuoka

  • 8 luomutomaattia
  • 2 - 3 dl juustoraastetta
  • 2 rkl korppujauhoja
  • 2 silputtua valkosipulin kynttä
  • n. 1 tl provencelaista yrttiseosta
  • hienonnettua mustapippuria
  • ripaus suolaa

Tee tomaatteihin syvät viillot ja aseta ne vierekkäin voideltuun vuokaan. Sekoita muut ainekset keskenään ja täytä seoksella tomaattien viillot. Ripottele loppu tomaattien päälle. Kypsennä 225 asteessa uunin keskiritilällä n. 15 - 20 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskea. Onnellinen tomaattivuoka sopii myös lisäkkeeksi liha- ja kalaruokien kanssa.

Toscanan tomaatit

  • 4 isoa luomutomaattia
  • Täyte:
  • 200g tuoreita herkkusieniä
  • 1/2 dl öljyä
  • 1-2 valkosipulin kynttä
  • 1 rkl silputtua basilikaa
  • ripaus suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • parmesan-raastetta

Leikkaa tomaateista lakki ja koverra tomaatit tyhjiksi. Hienonna sisus. Viipaloi herkkusienet. Kuumenna pannulla tilkka öljyä ja ruskista siinä hienonnnetut valkosipulin kynnet. Lisää sienet ja kypsennä pari minuuttia. Mausta suolalla, pippurilla ja hienonnetulla basilikalla. Täytä tomaatit sienillä, ripottele päälle hieman parmesan-raastetta. Kuumenna uunissa muutama minuutti ja tarjoa heti.

Täytetyt tomaatit

  • 8 luomutomaattia
  • paketti amerikanpekonia
  • 4 dl mustaleima-emmentalraastetta
  • 2 rkl tuoretta basilikaa

Leikkaa tomaateista lakki kantapuolelta. Koverra irtoava osa lusikalla ja poista puumainen keskusta. Pilko pekoni taloussaksilla pieniksi paloiksi ja poista samalla pienet rustopalatjoita pekonissa joskus on. Ruskista palat, mutta älä paista liikaa.

Lisää hienonnetut tomaatinsisukset ja haihduta neste pois. Mausta basilikalla. Täytä tomaatit niin, että panet pohjalle kerroksen juustoraastetta, sitten pekonitäytettä ja päällimäiseksi vielä juustoraastetta reilu kerros. Kypsennä 200 asteen lämmössä kunnes juusto alkaa sulaa ja saa kauniin värin.

Luomutomaattipesto

  • 1-2 ruukkua tuoretta luomubasilikaa
  • 1/2 dl pinjansiemeniä
  • 2 luomuvalkosipulin kynttä
  • 2 (140g) luomutomaattia
  • 1/2 dl luomuöljyä
  • 1/2 dl parmesaanijuustoa raastettuna

Mittaa kaikki aineet öljyä ja juustoa lukuun ottamatta tehosekoittimeen. Anna koneen käydä ja lisää vähitellen öljy. Lisää lopuksi parmesaanijuusto ja anna sekoittua tasaiseksi.